Bylinky jsou chutí našich kuchyní, jen co je pravda. Už dávno nepoužíváme jen sůl a pepř, i když co si budeme nalhávat, bez soli a pepře se neobejde snad žádná pořádná kuchařinka. Pojďme v kuchyni trochu experimentovat a použijme čerstvé bylinky, které si vypěstujeme na okně a později za příznivějšího počasí i za ním. Jaké bylinky tedy vybrat? Zkuste se inspirovat v našem přehledu.
Bazalka – jednoletá bylina, která se velmi ráda rozrůstá, v případě, že jí k tomu dáte prostor. V květináči její touhu rozrůstat se ovšem snadno ukočírujete. Velmi se hodí k zeleninovým pokrmům, zvláště pak k rajčatům, dále k luštěninám, těstovinám a k nakládání lehkého masa.
Kopr – aromatická bylinka, bez které si nedovedeme představit kulajdu či koprovou omáčku? Ano, je to tak. I tuto rostlinku si můžete vypěstovat doma za oknem a mít jí stále po ruce.
Majoránka – nejoblíbenější bylinka našich babiček. Bramborák, bramboračka, česnečka nebo guláš bez majoránky?
Pažitka – potřebuje ke svému růstu větší prostor, když ho nemá, rychle zeslábne a uhyne, proto pro pažitku vybírejte větší květináč či truhlík, ve kterém se jí bude dobře dařit. Pažitka se hodí do pomazánek, vývaru nebo jen tak na chleba s máslem.
Rozmarýn – ke svému růstu potřebuje spoustu slunce, podobně jako bazalka a tymián. Je to vytrvalý keřík s dřevnatými stonky. Ke zvěřině nesmí rozmarýn chybět. Dále se bude vyjímat na jehněčím mase a pečených bramborách.
Řeřicha – tuto rostlinku vypěstujete na vatě, ke svému růstu nepotřebuje žádnou hlínu. Má lehce pikantní chuť a vyjímá se v tvarohových pomazánkách. Tak zkuste svým hostům udělat netradiční jednohubky.
Tymián – je silně aromatická bylina, která usnadňuje trávení a působí proti nadýmání, což je velkou výhodou. Hodí se např. k rybám, jehněčímu masu, ale také na zeleninové pokrmy.
Bylinky můžete pěstovat buď ze semínek, což je trošinku náročnější, nebo si koupit již předpěstované sazeničky, které si do truhlíků či květináčů přesadíte. Nezapomínejte, že bylinky za oknem nesnesou velkou zálivku, mohou jim uhnívat kořínky, proto byste měli bylinky hlavně rosit a jednou týdně je zalít. Přeji vám, ať vám bylinky za oknem dělají jen samou radost a ať strávníkům vaše jídlo chutná.