Čím je určována u produktu vlašské ořechy cena

Asi nikdo nebude rozporovat, že oříšky jsou pro nás zdravé. Jsou zdrojem několika důležitých vitamínů i enzymů, proto je jejich pravidelná konzumace doporučována. Z nich jsou nejoblíbenější ty vlašské. Proč?

Faktem je, že mají spoustu využití. Dají se jíst nejen samotné, ale můžeme je použít například při pečení cukroví i jiných jídel. Navíc mají dobrou, nezaměnitelnou chuť, která je oblíbená dětmi i dospělými. Až potud je vše v pořádku.

vlasak1

Problémem může být jejich sehnání. Jistě, jedním ze způsobů je sesbírat ty z volně rostoucího stromu, nebo ze stromu u zahrady, který zasahuje přes plot. Zákon totiž říká, že u ovocných i jiných stromů, cokoliv je za plotem, patří tomu, komu patří daný prostor, kde daná větev je.

Dobrá, ale co když zrovna v našem okolí žádný ořešák neroste, a my je nutně potřebujeme do našeho receptu na vánoční cukroví? V tom případě nám nezbude nic jiného, než zajít do obchodu. Dnes se naštěstí dá sehnat všechno, takže není problém zajít do nejbližšího supermarketu a koupit balíček.

Má to i tu výhodu, že zde najdete i již oloupané a namleté, odpadne vám tedy práce. To je výhodné, zvláště pokud je potřebujete například do cukroví. Problém je, že u produktů vlašské ořechy cena v obchodech není nejmenší. Tedy pokud vezmeme v úvahu to, že si je můžeme volně nasbírat. Proč je ale tak vysoká?

vlasak2

Nejprve je třeba uvažovat, co vše je k tomu potřeba. Samozřejmě, jako prakticky každá rostlina u nás, i ořešáky plodí jen jednou do roka. A to ještě za předpokladu, že strom nenapadne škůdce nebo že během zimy neuhyne.

Dále je zde fakt, že ne všechny ořechy budou dobré. Některé mohou být již nahnilé, otlučené a podobně. Je tedy potřeba je všechny sesbírat a vytřídit, a někdy i následně oloupat a namlít. A to vše stojí peníze.

Nedivme se tedy, že cena je taková, jaká je. Spíše buďme rádi, že je nemusíme dovážet. To by totiž vyšlo mnohem dráž.